Παιδικός Σταθμός

Ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Αλοννήσου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και έκτοτε συνεχίζει μέχρι και σήμερα, διευρύνοντας συνεχώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και επεκτείνοντας διαρκώς το πεδίο δράσης του.

Φιλοξενεί περίπου 30 παιδιά ετησίως, με τον αριθμό αυτό να αυξομειώνεται, ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αλοννήσου λειτουργούν δύο τμήματα, το καθένα από τα οποία αποτελείται από 15 περίπου νήπια. Το πρώτο τμήμα απαρτίζουν παιδιά ηλικίας 2,5 έως 3,5 ετών και το δεύτερο παιδιά ηλικίας 3,5 έως 4,5 ετών. Στον Παιδικό Σταθμό απασχολούνται συνολικά έξι άτομα, των ακόλουθων ειδικοτήτων: μια διευθύντρια-νηπιαγωγός, μια βοηθός νηπιαγωγού, μια τραπεζοκόμος, μια υπάλληλος καθαριότητας και δύο νηπιαγωγοί με σύμβαση πεντάμηνης απασχόλησης.

Τα νήπια απασχολούνται με δραστηριότητες που ορίζει το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την Προσχολική Εκπαίδευση, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας και στις ικανότητες και ανάγκες των παιδιών αυτών των ηλικιών.

Ενδεικτικά, οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται καθημερινά, περιλαμβάνουν ψυχοκινητικά παιχνίδια (έννοιες χώρου-χρόνου, παιχνίδια με στεφάνια, κορδέλες, κορύνες κ.λπ.), κουκλοθέατρο, ανάγνωση παραμυθιών, δραματοποιήσεις, μουσικά παιχνίδια, ομαδικά και ατομικά παιχνίδια, τραγούδι, ζωγραφική, πλαστική, εικαστικά, προγραφικές ασκήσεις και συμβολικά παιχνίδια.

Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στις καιρικές συνθήκες και στα εκάστοτε συμβάντα, τηρούνται όμως κάποια συγκεκριμένα χρονικά όρια, όπως οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών, οι ώρες των γευμάτων, διαλειμμάτων και ανάπαυσης.

Κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται για τα παιδιά εορταστικές εκδηλώσεις όπως η εορτή των Χριστουγέννων, το αποκριάτικο πάρτι και η καλοκαιρινή εκδήλωση. Δεν πραγματοποιούνται εορτές κατά την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, μιας και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν είναι νοητικά έτοιμα και ψυχοσυναισθηματικά ώριμα να καταλάβουν έννοιες όπως ο πόλεμος, η χρήση πολεμικών όπλων κ.λπ. Σ’ αυτές τις εθνικές εορτές υλοποιούνται σχετικές δραστηριότητες, όπως αυτές ορίζονται από το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Ακόμη, πραγματοποιούνται εορτές και δραστηριότητες με αφορμή τα γενέθλια και τις ονομαστικές εορτές των παιδιών.

Παιδικός Σταθμός Δήμου Αλοννήσου  «Το Πάρκο της Χαράς»

37005, Πατητήρι Αλοννήσου

Τηλ: 24240 66213

Email: opakdap@gmail.com

Ομάδα στο facebook: Παιδικός Σταθμός Δήμου Αλοννήσου

Δευτέρα – Παρασκευή 08:00 – 16:00