Αγαπητοί δημότες,
Αγαπητοί επισκέπτες,
Σας καλωσορίζουμε στην διαδικτυακή πύλη του Δήμου Αλοννήσου. Η Αλόννησος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων.
Κατά την αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Ίκος ενώ Αλόννησο ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες πιθανόν το γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς. Η μετέπειτα ονομασία της «Χιλιαδρόμια» ή «Λιαδρόμια» οφείλεται είτε επειδή το νησί ήταν ναυτικός κόμβος πολλών περασμάτων («χιλίων δρόμων»), είτε παρέμεινε από τα αρχαία χρόνια σε ανάμνηση του Πηλέα, πατέρα του Αχιλλέα, που πέθανε εδώ.
H Αλόννησος έχει αναγνωριστεί διεθνώς ανάμεσα σε κορυφαίους προορισμούς του κόσμου που διακρίνονται σε επίπεδο οικολογικού τουρισμού με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης του σύμφωνα με το αφιέρωμα του ταξιδιωτικού περιοδικού της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων, ABTAMagazine.To Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ) ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 16 Μαΐου 1992 για την προστασία της μεσογειακής φώκιας και των βιοτόπων της. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Θαλάσσιο Πάρκο (περίπου 2,260 km2). Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου περιλαμβάνει το Ναυάγιο της Περιστέρας, ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασσικής Εποχής και το σπουδαιότερο επισκέψιμο αρχαίο ναυάγιο του πλανήτη, τον«Παρθενώνα των Ναυαγίων». Χρονολογείται μεταξύ των ετών 425 με 420 π.Χ. και αποκαλύφθηκε το 1985 από το Δημήτρη Μαυρίκη σε βάθος 25 μέτρων, στα ανοιχτά της ακτής της νήσου Περιστέρας. Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού αναφορικά με το Υποθαλάσσιο Μουσείο στην περιοχή Περιστέρα Αλοννήσου, δημιουργήθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού το οποίο στεγάζεται στο Παλιό Σχολείο στη Χώρα Αλοννήσου. Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η παροχή υπηρεσιών στους δημότες και επισκέπτες με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, η χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η αναβάθμιση υποδομών,η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (υποθαλάσσιο, επιστημονικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό)αλλά και της ευημερίας των κατοίκων και επισκεπτών της Αλοννήσου. Οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Αλοννήσου μέσα από τις καταδύσεις, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, τις περιηγήσεις στα μονοπάτια του νησιού, την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τις επισκέψεις στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού (Χώρα Αλοννήσου), στο Παραδοσιακό Σπίτι (Χώρα Αλοννήσου) και το Πειρατικό Μουσείο (Πατητήρι Αλοννήσου). Αξιοσημείωτο είναι επίσης το έργο του κ. Γιώργου Βυθούλκα στον τομέα των σύγχρονων εναλλακτικών μορφών Ιατρικής με την ίδρυση και επίβλεψη της Διεθνούς Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
Αυτός ο μικρός παράδεισος μαγεύει την ανθρωπότητα για αιώνες.
Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.
Με εκτίμηση, Ο Δήμαρχος Αλοννήσου Παναγιώτης Αναγνώστου Φιλικά,
Παναγιώτης Αναγνώστου
Δήμαρχος Αλοννήσου