ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Αναγνώστου Παναγιώτης συμμετείχε μαζί με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους κκ. Καραμαλή Νικόλαο και Μαλαματένια Νικόλαο, το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αλοννήσου κ. Πολύδωρο Στελλάτο και μια ομάδα τεχνικών επιστημονικών συμβούλων στην Εναρκτήρια Συνάντηση στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο « Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σκιάθου, Δήμου Σκοπέλου και Δήμου Αλοννήσου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σκιάθου.

Στη συνάντηση αυτή παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου του Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Βορείων Σποράδων Αμαλία Γραββάνη, οι Δήμαρχοι των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα , ο Πρόεδρος της Αναδόχου Εταιρείας «Σαμαράς και Συνεργάτες» Δημήτρης Σαμαράς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Προσδοκία της δημοτικής αρχής είναι το υπό σύνταξη πολεοδομικό σχέδιο να  αποτελεί μια βιώσιμη πρόταση χωρικής οργάνωσης και οικονομικής ανάπτυξης και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Αλοννήσου.  Στο σχεδιασμό του ΤΠΣ θα ληφθεί υπόψη η προσβασιμότητα σε συνάρτηση με τις αντιπυρικές ζώνες και η ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ώστε το τελικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί να ψηφιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ένα βασικό, χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο που αποτυπώνει την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου και τις ειδικές συνθήκες της Αλοννήσου, τους διαθέσιμους πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς πόρους του νησιού και τους ανθρώπινους πόρους για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του νησιού. Η αποτύπωση της χρήσης γης , του καθορισμού των ορίων δόμησης, τα βασικά προγραμματικά μεγέθη ανάπτυξης και εξυπηρέτησης οικισμών  καθίστανται αναγκαία στα πλαίσια αποτύπωσης ενός ρυθμιστικού σχεδίου. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει υποδομές, οι οποίες δύνανται να καλύψουν μελλοντικές αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες λαμβάνοντας υπόψη και τον περιβαλλοντικό παράγοντα.

Το νησί της Αλοννήσου αποτελεί περιοχή Natura και εντός της περιοχής αυτής θα καθοριστούν οι δυνατότητες χρήσης γης και οι όροι δόμησης ώστε να υιοθετηθεί ένα λειτουργικό μοντέλο συνύπαρξης με τους κατοίκους του.